תאונות דרכים הן אחת הסכנות האורבות לכל הולך רגל או לכל אדם הנוסע ברכב. הנהיגה הפרועה, אי ההקפדה על כללי הבטיחות ותשתית כבישים בעייתית מביאות לכך כי מספר תאונות הדרכים והנפגעים מהן אינו יורד במשך שנים. אדם שנפגע בתאונת דרכים חווה הן טראומה נפשית, ופעמים רבות גם פגיעה גופנית. טווח הפגיעות רחב ויכול להתחיל מפגיעות קלות ובלתי מורגשות ועד פגיעות אשר עלולות להותיר את הנפגע בעל נכות למשך כל חייו.
השלכת הפגיעה בתאונת דרכים על חיי הנפגע
אדם שנפגע בתאונת דרכים עלול להידרש להפסד של ימי עבודה והפסד הכנסה, פגיעה גופנית שתדרוש טיפולים שעלולים לעלות כסף רב, פגיעה בתפקוד היום יומי כאיש משפחה או עקרת בית, ועוד. עקב הפגיעה הרחבה בחייו של נפגע תאונת דרכים קבע החוק כי אדם שנפגע בתאונה יהיה זכאי לפיצוי. הפיצוי ניתן ברוב המקרים דרך חברת הביטוח של הנהג הפוגע למעט מקרים חריגים.
כיצד מגישים תביעה לחברת ביטוח לקבלת פיצויים לאחר תאונה?
במדינת ישראל במידה ומתרחשת תאונה עם נפגעים, נופלת האחריות לתאונה על כתפי הנהג הפוגע, והוא זה שיצטרך לצאת בהוצאות הנזק שנגרם לנפגע. בהגשת תביעת פיצויים לאחר תאונת דרכים יש משמעות לממד הזמן. ככל שמגישים את התביעה קרוב יותר למועד התאונה, כן יטב.
עם זאת, להגשת תביעת פיצויים בעקבות תאונה יש טווח התיישנות ארוך שמשכו הוא שבע שנים. כלומר, ניתן להגיש תביעה עד שבע שנים לאחר התאונה. ילד שנפגע בתאונת דרכים יכול לתבוע את הנהג הפוגע שבע שנים לאחר הגיעו לגיל 18 .
כאשר מתקיימת תאונת דרכים עם נפגעים יש להזמין ניידת משטרה למקום. ניידת המשטרה רושמת דו"ח מפורט על התאונה ואת הפרטים המלאים של כל הצדדים. על שני הצדדים, הפוגע והנפגע להחליף ביניהם פרטים: שם משפחה ושם פרטי, מספר תעודת זהות, כתובת ואמצעי התקשרות. כמו כן על הנהג הפוגע לתת לנפגע את פרטי חברת הביטוח שלו.
ההמלצה לאדם שנפגע בתאונת דרכים היא לתעד ולאסוף כל מסמך הקשור לתאונה: לצלם את הרכב או את הפגיעות על גופו, לשמור העתק מכל בדיקה או טיפול רפואי מן הרגע הראשון לתאונה. לתעד את כל סוגי העזרה להם נזקק: רכישת עזרה בתשלום או גיוס בני משפחה לעזרה, תחבורה ציבורית במקום רכב שיצא מכלל שימוש בעקבת התאונה וכדומה. מומלץ מאד לפנות מיד לאחר התאונה לבדיקה וטיפול רפואי.
תאונות דרכים: את מי תובעים?
- הולך רגל אשר נפגע על ידי רכב, יתבע את חברת הביטוח של הנהג הפוגע.
- נהג אשר נפגע בתאונה בין רכבים, יתבע את חברת הביטוח שלו בהתאם לתנאי ביטוח החובה שרכש.
- הולך רכב אשר נפגע על ידי רכב שאינו מבוטח, או נוסעים שנפגעו בנוסעם ברכב שלא היה מבוטח יקבלו פיצוי מקרן "קרנית" שהוקמה בדיוק למצבים מסוג זה.
- נהג שנהג ללא ביטוח או ללא רישיון ונפגע בתאונה, לא יהיה זכאי לפיצוי כלשהו.
- חייל שנפגע במהלך שירותו הצבאי יכול לתבוע את הנהג הפוגע או את משרד הביטחון. לחיילים הנפגעים בתאונה מומלץ לבדוק איזה כיוון תביעה יניב להם פיצוי כספי גבוה יותר וללכת בכיוון זה.
חברות הביטוח אינן ממהרות לשלם
ולכן הן ינסו לעשות הכל על מנת להימנע מתשלום הפיצוי. אחד הדברים המרכזיים שנוהגות חברות הביטוח לעשות הוא לשלוח חוקרים מטעמן. חוקרים אלה אינם מזדהים, מגיעים לסביבת מגוריו או עבודתו של הנפגע ומנסים לדלות פרטים מאנשים המכירים את הנפגע על מנת לשלול את הפיצוי.
לכן מומלץ להימנע, ולהזהיר בני משפחה וקרובים להימנע, מדיבור על התאונה עם אנשים זרים. תביעת פיצוי לאחר תאונה הינה פרוצדורה שגרתית, אך היא דורשת מהנפגע לפעול מהר ולתעד הכל.
ראו גם: