סרטן ריאות כמחלת מקצוע מקרה משה קורין

לשיחת ייעוץ חינם השאירו פרטים כבר עכשיו ונחזור אליכם בהקדם!

למימוש הזכויות הרפואיות שלכם חייבים עו"ד- פנו עוד היום לעו"ד הראל יטיב

לשיחת ייעוץ בחינם
צרו איתנו קשר

תוכן עיניינים:

משה קורין, מהנדס כימיה במקצועו, עבד עד שנת 1997 כמנהל במחלקת ציפויים במפעל שהיה בבעלותה של חברת תדיראן. במסגרת תפקידו נחשף קורין לחומרים מזיקים רבים כגון : כרום, ניקל, אמוניה ועוד.

במהלך רוב חייו עישן בממוצע קופסת סיגריות אחת ביום. בשנת 1998, כשנה לאחר סיום עבודתו במפעל, התגלו בגופו שני גידולים סרטניים בריאות. קורין תבע את המוסד לביטוח לאומי בטענה כי מחלת הסרטן בריאות נגרמה בעקבות עבודתו ועל כן יש להכירה כ"מחלת מקצוע". המוסד לביטוח לאומי דחה את תביעתו והתיק הגיעו לפתחו של בית הדין האזורי לעבודה (עב"ל 521/05).

מהלך התביעה

בית הדין מינה מומחה רפואי אשר בדק את התובע ואת תיקו הרפואי וקבע כי עישון במשך תקופה כה ארוכה כמו שעישן התובע הינו גורם דומיננטי בגרימת סרטן הריאות. השילוב בין העישון לבין החשיפה לחומרים המזיקין מגבירה את הסיכון לחלות בסרטן הריאות בעיקר בחומרים כמו כרום וניקל.

המומחה קובע כי הופעת הסרטן אצל התובע נבעה משילוב בין העישון לבין החשיפה כאשר תרומת מרכיב העישון הינה 80% מהנזק שנגרם והחשיפה לחומרים מסרטניים בעבודה הינה בגובה 20% מהנזק. בהתבסס על חוות דעתו של המומחה הרפואי דחה בית הדין האזורי את תביעתו של קירון תוך שהוא מציין כי אין קשר סיבתי בין עבודתו של לבין מחלתו.

דחיית תביעתו ערער קירון לבית הדין הארצי לעבודה

בהרכב של שלושה שופטים קבע בית הדין כי המומחה הרפואי שמונה על הערכאה הקודמת זיהה באופן חד משמעי קשר בין החשיפה לחומרים המסרטנים במסגרת עבודתו של המערער לבין הופעת מחלתו. המומחה אמנם קבע כי השפעת החשיפה הינה בגובה של 20% מהנזק ואולם השופטים סברו שיש באחוז זה כדי להרים את נטל ההוכחה המוטל על המערער לבסס את הקשר הסיבתי בין החשיפה לבין הופעת המחלה.

באשר לקביעה אילו מבין המרכיבים הוא משמעותי יותר בהופעת המחלה, קובע בית הדין כי קביעה זו יש השאיר לוועדה הרפואית של הביטוח הלאומי המוסמכת לקבוע את אחוזי הנכות של המערער. אשר על כן, בכל הקשור להגדרת מחלתו של המערער כ"מחלת מקצוע" על פי סעיף 79 לחוק פסק בית הדין הארצי כי הערעור מתקבל וכי מחלת הריאות בה לקה המערער תוכר כ"מחלת מקצוע". כן פסק בית הדין למשיב הוצאות משפט בסך 3,500 ש"ח.

סרטן הריאה נחשב לאחד הגידולים הממאירים והקטלניים ביותר, בקרב נשים ובקרב גברים. לרוב, השלב בו מתגלה המחלה מתקדם מאוד, ומסיבה זו סיכויי ההישרדות נמוכים ביותר. למשל 15% מכלל החולים יכולים לחיות לצד המחלה 5 שנים. סרטן הריאות פוגע בריאות ועלול להתפשט לשאר האיברים בגוף. סרטן הריאה מתחלק לשני סוגים: תאי סרטן ריאות קטנים (13% מהמקרים) וסרטן ריאות שלא מסוג תאים קטנים (87% מהמקרים).

תסמיני סרטן הריאות

  • קוצר נשימה.
  • תחושות אי נוחות בחזה- כאבים עמומים/ חדים כשמשתעלים או שואפים עמוק.
  • שיעול ממושך/ חל שינוי באופי של השיעול הרגיל.
  • שיעול והפרשת ליחה עם דם.
  • צפצופים בזמן הנשימה.
  • חום, אובדן התיאבון וירידה במשקל.
  • דלקת בבית החזה שאינה חולפת לאחר טיפול תרופתי.

סוגי העבודות מהן נגרמת מחלת סרטן הריאות

בנוסף לגורמי העישון והתורשה, סרטן הריאות עלול להיגרם גם כתוצאה מחומרים מסוכנים אותם החולה שאף אל ריאותיו במהלך עבודתו. במקרה זה נחשבת המחלה למחלת מקצוע ונקראת – "סרטן מקצועי". אלה הם גורמים מזיקים, שחודרים לגוף דרך דרכי הנשימה ועלולים להוביל למחלה.

מקומות עבודה שעלולים לגרום לסרטן הריאות הם מקומות שבמסגרתם נדרשים העובדים לעבוד עם חומרים כימיים ורדיואקטיביים מסוכנים, לרוב במפעלי ייצור שמשתמשים במכונות ובחומרים, שאין מן הנמנע להשתמש בהם. החומרים שמעלים את הסיכון לסרטן ריאות יכולים להיות ניקל, חומצת מלח, כרום, חומצה גופרתית, אמוניה, בדיל, סודה קאוסטית, סודיום ציאניד, ניקל כלוריד, פוטסיום ציאניד, חומצה חנקנית, תחמוצת החנקן, כסף וכסף ציאניד.

זכויות הנפגעים

במידה והעובד חלה בסרטן הריאה, המוכר כ"מחלת מקצוע", הוא זכאי לתבוע שתי מערכות: הראשונה היא הביטוח הלאומי, לשם קבלת קצבת נכות או פיצויים, והשנייה היא המעביד או כל גורם מזיק אחר, מכיוון שהוא הגורם לתנאים המזיקים, שגרמו לו לחלות בסרטן הריאה.

היה והעובד נפטר עקב סרטן הריאה, יוכלו היורשים שלו או התלויים בו (בן/בת זוג וילדים) לתבוע מהביטוח הלאומי שיכיר בפגיעה כנובעת מעבודה. כך יוכלו לקבל קצבת שארים או תלויים. בנוסף הם זכאים להגיש תביעה נגד מעבידו של הנפטר.

תשלום דמי פגיעה

ישולמו עבור תקופת היעדרות מעבודה עקב מחלת מקצוע, אך לא יותר מ-91 יום ממחרת יום הפגיעה. התשלומים יחושבו לפי 75% משכרו הממוצע של העובד בשלושת החודשים שקדמו למחלה. במקרה והנכות נשארה כעבור 91 יום, העובד יקבל קצבה או פיצוי חד פעמי.

קביעת אחוזי נכות הביטוח הלאומי קבע תקנות בנוגע לקביעת אחוזי נכות לחולים ב"מחלות מקצוע". הוועדה הרפואית קובעת את אחוזי הנכות, שיכולים להיות זמניים או לצמיתות.
נכה נזקק אדם שאינו מסוגל עדיין לשוב לעבודתו, לאחר שחלפו 91 ימים, יקבל גמלה בגובה 75% משכרו הממוצע בשלושת החודשים שלפני הפגיעה, במידה ואין בידיו הכנסה אחרת.
קצבת נכות מעבודה חולה ב"סרטן מקצועי" בעל דרגת נכות מ-20% יקבל את הקצבה שמחושבת לפי 75% משכרו הממוצע בשלושת החודשים לפני פרוץ המחלה, כפול אחוזי הנכות.
טיפול רפואי חולה בסרטן ריאה שהוכר כחולה ב"מחלת  מקצוע", יקבל כיסוי הוצאות ריפוי, החלמה ושיקום, הכוללים אשפוז, טיפול, תרופות ומכשירים.
שיקום מקצועי חולה ב"סרטן מקצועי" בעל יותר מ-10% נכות, זכאי לשיקום מקצועי במטרה להקנות לו מקצוע ולעזור לו בהשתלבות בשוק העבודה.

 

היוון קצבה – חולה ב"סרטן מקצועי" שאחוזי נכותו עולים על 20%, זכאי להמיר את קצבת הנכות במענק חד פעמי.

גמלת תלויים – במידה וחולה סרטן הריאה נפטר בעקבות "מחלת המקצוע", אלמן/ה, יתומים או הורים, זכאים לגמלת תלויים, כאשר גובהה משתנה על פי מספר התלויים וגילם.

מאמרים נוספים בנושא:
מחלות כלי דם
מחלות שרירים

למימוש הזכויות הרפואיות שלכם חייבים עו"ד- פנו עוד היום לעו"ד הראל יטיב

לשיחת ייעוץ בחינם
צרו איתנו קשר
התקשרו עכשיו
מעוניינים שנחזור אליכם? השאירו פרטים!